Mangroveskogarna - den stora mötesplatsen!

Det är platsen där flodernas sötvatten möter det salta vattnet från det tropiska havet.

Mangroven

På Aquaria har vi ett litet mangrove där vi har möjligheten att visa några av de speciella fiskar som lever i dessa miljöer. 

Mangrove är bland de äldsta och mest produktiva skogarna på vår planet. De står i tidvattenzonen och är anpassade för att överleva hög salthalt och syrefria bottnar. De är idealiska livsmiljöer för många landlevande och marina arter och utgör naturens egna reningsverk.

Mangroveskogen fyller flera viktiga funktioner. Med sina rötter tar den upp slam näringsämnen som floden för med sig och skyddar därmed de korallrev som ligger utanför kusten. Mangroven skyddar även landet från havet. Dess labyrint av rötter, stammar och trädkronor ger ett utmärkt skydd mot jorderosion, tsunamis och tropiska stormar.

Mangroven är en viktig barnkammare för världshavens marina arter. Mangroven vimlar av fisk, kräftdjur, kräldjur och fåglar som alla fortplantar sig i den täta skogen.

Visste du att...

Miljontals människor är idag beroende av mangroveskogarna för att försörja sig. De fiskar, samlar ved, använder träden som byggnadsmaterial och skogen som apotek vid sjukdomar. Idag räknar man med att 50 % av världens mangroveskogar redan är borta.

Vad kan DU göra?

Undvik att köpa tropiska räkor. Det finns både vildfångade och odlade tropiska räkor, men båda är förknippade med miljöproblem.

Djur & växter i mangroveskogen
Fyrögonfisk
Sprutfisk

Matningar

Onsdagar kl 11.00
Fredagar kl 14.30

Fiskarna i mangrovet matas även under visningen ”lek och lär” på onsdagar 13.30 samt under ”lilla rundvandringen” på tisdagar och torsdagar kl 13.30 och lördag-söndag kl 11 och 13.30.

Grupper

Är ni 10 personer eller fler i er grupp får ni 10% grupprabatt på entrén vid kort- eller kontantbetalning.