SKOLPROGRAM

Inför ert besök

En bra fråga att ställa sig innan ett besök är; I vilket sammanhang i undervisningen ska besöket läggas in. Som en introduktion till något tema, för att ge ytterligare dimensioner eller som en sammanfattande avslutning? Eller kommer klassen till Aquaria för att möta en ny miljö där målet är att de ska ha fått en positiv upplevelse och ett väckt intresse för denna miljö?


Oavsett om din grupp ska gå en guidad visning eller göra ett besök på egen hand är det bra om ni förbereder er innan. Titta igenom och läs lite om våra miljöer här på hemsidan eller ring och be oss berätta mer. Prata sedan med era elever om vart ni ska åka och om deras förväntningar inför besöket. Ladda ner vårt skolmaterial och gå igenom hur ni ska arbeta med det, ska ni arbeta i grupp eller enskilt? Tänk på att ta med papper och pennor.

Nedan kan du ladda ner "arbetsblad" med studiefrågor som främst är anpassade till högstadiet och gymnasiet, samt studiefrågor uppdelade på våra olika biotoper som kan anpassas till alla åldrar. Om du väljer att arbeta med "arbetsbladen" rekommenderar vi att du delar upp klassen i grupper och låter varje grupp arbeta med ett arbetsblad var. Vissa frågor kan eleverna besvara med hjälp av den information ni hittar hos oss. Övriga frågor kan ni ta med tillbaka in i klassrummet och arbeta vidare med där.

Betalning med faktura

Om ni vill att vi ska fakturera er för kostnaden för besöket är det viktigt att ni lämnar korrekt rekvisition eller korrekt information i entrékassan. Från er behöver vi fakturaadress, organisationsnummer, referensperson och att denna kan identifiera sig

Efter besöket

Planera gärna in en efterföljande lektion och låt eleverna reflektera över besöket hos oss. Följde ni “vattnets väg” (förskolevisning). Låt dem rita och berätta om sina upplevelser. Arbetade ni med våra arbetsblad. Låt grupperna redovisa sitt arbete inför sina klasskamrater.

VÄLKOMMEN ATT BOKA EN GUIDNING

Vill du ha ut lite extra av ditt besök hos oss är du välkommen att boka en guide.

Våra guider anpassar visningen särskilt för din grupp. Tillsammans går gruppen genom museets olika avdelningar, vi visar och berättar om miljöerna och djuren vi stöter på. Guiden har även med sig mat till fiskarna för att vi ska komma dem så nära som möjligt.

En guide kan guida en grupp på max 25 personer och det kostar 450 kr för skolor. Guidekostnaden är alltid exkl. entréavgift. Har ni med er matsäck kan man sitta i matsäcksrummet eller vid fint väder ute på laxtrappan. 

Våra guidningar

“Följ vattnets väg från regnskogen ut I havet.”

Vår djurvårdare möter upp er i entrén och tar er med på en vandring där vi följer vattnet igenom dess olika miljöer. Vi visar och berättar om miljöerna och djuren vi stöter på. Guiden har med sig mat till fiskarna för att vi ska komma dem så nära som möjligt.

Visningen passar för årskurs 0-3. Max 25 elever/grupp

“Djurvårdarens värld”

Följ med djurvårdaren på dennes arbetsplats. Vilka arbetsuppgifter har en djurvårdare? Hur mycket och vilken mat får djuren. Städar man I akvarier, hur? Följ med vår djurvårdare runt i våra miljöer. Djurvårdaren berättar om våra olika miljöer och djur samtidigt som han/hon berättar om hur det är att jobba som djurvårdare. Vi alslutar med att titta och känna på hajskinn, hajkäke och ett ömsat skinn från en fågelspindel.

Visningen passar för årskurs 4-6. Max 25 elever/grupp

“Hotade djur och hotade miljöer”

Vår kunniga djurvårdare tar er med på en vandring längs vattnet och berättar om de miljöer och djur som ni möter. Ni får se hur djurvårdaren matar våra fiskar samtidigt som ni får höra på vilket sätt vi människor påverkar naturen och djuren. Vad betyder det när vi säger att ett djur är utrotningshotat och vilka är orsakerna till att det blir det?

Visningen passar för årskurs 7- 9 samt gymnasium. Max 25 elever/grupp

 

Under sommaren kan vi tyvärr inte genomföra dessa guidningar pga för hög belastning.